aku meneruskan perjuangan mu ya RASULULLAH

perjuangan menegakkan syiar islam akan diteruskan sehingga aku di jemput rabbul jalil

Isnin, 14 Disember 2009

HAYATI DENGAN ILMU BUKAN DENGAN EMOSI

Dicatat oleh shafiq
Fitanah terhadap syeikh Muhammad bin Abdul Wahab  

Beliau dikatakn sangat ekstrem dan terlalu keras didalam dakwahnya, benarkah tuduhan ini? Memang tidak dinafikan bahawa wujudnya golongan yang mengaku sebagai pendokong perjuangan syeikh Muhammad bin Abdul Wahab pada hari ini yang terlalu keras dalam berdakwah, begitu mudah membid’ahkan bahkan sampai mengkafirkan orang Islam yang tidak mengikuti fahaman secara yang di fahami mereka. Kita akui bahwa golongan ini tidak menepati ajaran Islam yang sebenar dalam tatacara berdakwah. Tetapi , kenapa pula syeikh Muhammad bin Abdul Wahab pula yang disalahkan?
Kita sepatutnya tidak membuat kesimpulan secara tergesa-gesa tanpa ilmu yang benar dan maklumat yang jelas, hanya berdasarkan perlakuan sekelompom manusia-manusia yang terkesan dan cuba membawa hala tuju perjuangan syeikh Muhammad bin Abdul Wahab tanpa menilai perinsip dan pegangan sebenar tokoh ini. Contoh kita selalu bercakap tanpa ilmu (cuba nilai diri anda sendiri) “syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah merupakan seorang wahabi”. Anda pernah dengar kenyataan ini? Saya akan memberikan respon kepada penyataan orang yang tidak berilmu ini pada akhir tulisan ini.
Contoh yang jelas sebagai renungan kita. Perlakuan Syiah yang sangat keterlaluan dalam mengkultus dan memuliakan Syaidina Ali Ra dan para Ahlul Bait ( ada golongan Syian iaitu syiah Saba’iyyah yang mendarjatkan Syaidina Ali Ra ke tahap ketuhanan) . Kerana perlakuan mereka ini, wajarkah Syaidina Ali Ra kita persalahkan ? Pastinya jika Syaidina Ali  masih hidup, beliau tidak akan bersetuju terhadap perkara ini dan aka menentangnya.
Kesimpulan :
Setiap sesuatu yang hendak kita perkatakan perlulah didasari dengan ilmu dan pemahaman yang mantap dan jelas terhadap hal tersebut . Setiap dakwaan perlulah disertakan dengan bukti yangbenar dan hujah yang kuat. Kita pastinya bersetuju dengan prinsip penelitian yang mendalam, ilmu dan kebijaksanaan serta keadilan dalam proses sesuat dalam analisa dan dakwaan. Memang tiada siapa pun maksum kecuali Baginda SAW; tapi tidak patut bagi seorang tokoh yang banyak berjasa di dalam Islam difitnah kerana kejahilan kita. Jangan kerana orang bercakap, kita pun nak bercakap sama!!
Respon terhadap pernyataan di atas:
            Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah lahir pada tahun 661H, 454 tahun lebih awal daripada kelahiran Syeikh Muhammad bin Abd. Wahhab. Jadi, bagaimana mungkin kita boleh mengatakan bahawa Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah merupakan seorang Wahabi. Wahabi merupakan gelaran kepada pendokong-pendokong perjuangan Syeikh Muhammad bin Abd. Wahhab, sedangkan Syeikh Muhammad bin Abd. Wahhab sendiri terpengaruh daengan bentuk  pemikiran Ibnu Taimiyyah. Maknanya Ibnu Taimiyyah bukan seorang Wahabi. Habis, kenapa kita mengatakan Ibnu Taimiyyah seoran Wahabi? Jawapannya kita bercakap tanpa ilmu.


2 ulasan:

Abdul Rashid berkata...

pandangan anda betul ya sheikh. tapi kita mesti ingat suasana pada hari ini pengikut2nya terlalu esktrem dan menyalahkan orang yang selain daripada mereka. ini berbeza apabila kita berpegang kepada aqidah ahlul sunnah wal jamaah di antara salah satu daripada prinsipnya tidak menghukum kecuali ada bukti. anda perlu menyelesaikan masalah ini dengan baik supaya anda tidak dicop pula sebagai salah seorang daripada pengikut yang ada sekarang ini.

Army Of Allah berkata...

salam, ni ayah uncle ke? huhu..asif

Catat Ulasan